Yle julkaisi tänään jutun koulujen joulujuhlien uskonnollisuudesta. Itse olen sitä mieltä, että niistä tulisi tehdä täysin uskonnottomia, sillä katsomuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti. En myöskään pidä lasten jakamisesta eri ryhmiin vanhempien uskontosuhteen perusteella.

Vaikka lapsiamme ei ole kastettu, suhtaudumme puolisoni kanssa varsin neutraalisti koulujen uskonnollisuuteen, emmekä ole kieltäneet heidän osallistumistaan koulun ja päiväkodin perinteisiin juhlallisuuksiin. Tästä huolimatta ymmärrän hyvin uskonnottomia tai muun valtauskonnosta poikkeavan katsomuksen omaavia vanhempia, jotka eivät halua lapsiaan kristinuskolle altistaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa pitäisikin pyrkiä katsomukselliseen esteettömyyteen, eli vanhempien ei tulisi joutua erikseen päättämään mihin ohjelmaan heidän lapsensa voi osallistua ja mihin ei. Kokonaan yhteinen ohjelma palvelee myös lapsen parasta, samalla tavoin kuin subjektiivinen, kokopäiväinen varhaiskasvatusoikeus vanhempien tilanteesta riippumatta.

Uskonnot kuuluvat toki yleissivistykseen ja kouluissa pitäisikin siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Kyse ei ole mistään opetusneuvoksen kuvailemasta ”uskontoallergiasta” vaan yhdenvertaisuuden periaatteen kunnioittamisesta modernin demokratian peruspilarina.