Poliisi ja valtakunnansyyttäjä kertoivat eilen päättäneensä suorittaa esitutkinnan kansanedustaja Juha Mäenpään puheista – neuvottelujen jälkeen. Pohdinta oli tarpeen erityisesti siksi, että Mäenpää esitti mm. turvapaikanhakijoita vieraslajeihin vertaavat puheensa eduskunnassa, jonka puitteissa kansanedustajan syytesuoja on poikkeuksellisen vahva. Sen murtamiseen vaaditaan peräti 5/6 enemmistö suuren salin äänestyksessä, sikäli kuin valtakunnansyyttäjä lopulta päätyy tätä esittämään.

 

Syytesuojan murtaminen ei kuitenkaan käytännössä ole mahdollista, sillä perussuomalaiset pystyvät yksin kaatamaan yrityksen 39 kansanedustajansa turvin – kuten Jussi Halla-aho jo ilmoittikin heidän tarpeen vaatiessa tekevän. Odotettavissa on poliittista teatteria, jonka päätteeksi perussuomalaiset pääsevät yhtä aikaa sekä tuulettamaan voittoa että uhriutumaan – miksi siis vaivautua?

 

Ensinnäkin syytteen nostaminen ei ole poliittinen päätös, vaikka Halla-aho sellaiseen sitä ehti jo verrata. Jos syyttäjä katsoo esitutkinnan päätteeksi lain tulleen rikotuksi, hänen on edettävä, vaikka lopputulos olisikin ennalta tiedossa. Toiseksi on vaarallista viestiä syyttämättä jättämisellä, että kansanedustajat olisivat lain yläpuolella. Heillä on syystäkin vahva puhevapaus, mutta kansanryhmää vastaan kiihottamista ei sen varjolla voi sallia.

 

Näen tapauksessa vahvoja yhtymäkohtia yhdysvalloissa käytävään keskusteluun presidentti Donald Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen:

 

  1. Sanoivat pykälät mitä hyvänsä, päätös on lopulta poliittinen.
  2. Viraltapano vaatii 2/3 enemmistön senaatissa, mitä ei tule tapahtumaan.
  3. Syyteprosessi tarkoittaa bensaa Trumpin noitavainoretoriikan liekkeihin.
  4. Jos syytettä ei nosteta, tunnustetaan presidentin olevan lain yläpuolella.

 

Vaakakupeissa ovat siis toisella puolen poliittisten seurausten pelko ja toisella moraalinen velvollisuus puuttua vihapuheeseen. Tiedämme, että perussuomalaisia ei ole ennenkään kohuilla lannistettu, kuten ei Trumpiakaan. Kansanedustaja Ano Turtiainen totesikin osuvasti vastaavien tuomioiden olevan pikemminkin ”sulkia hatussa”, mitä heidän kannattajiinsa tulee. Monet muistavat varmasti myös Jussi Halla-ahon korkeinta oikeutta vähättelevät lausunnot, kun hänen oma tuomionsa vahvistettiin.

 

Kuten historiasta olemme oppineet, välinpitämätön suhtautuminen tai pään pensaaseen laittaminen kuitenkin vain pahentaa tilannetta. Parasta lääkettä olisi, että tuomitsisimme nämä puheet selväsanaisesti yhtenä rintamana – ja lopettaisimme niiden vastustajien leimaamisen ”ääripääksi”.