Tänään on kansainvälinen itsemurhien ehkäisyn päivä ja on paikallaan pohtia mielenterveysongelmien inhimillistä hintaa, sekä rakenteita jotka niitä pahentavat.
Erityisesti kiinnittäisin huomiota transnuorten ja -lasten asemaan, joiden aseman parantamisesta hallitus ei ole vielä onnistunut sopimaan. Heidän kohdallaan hoitoon pääsy on kirjaimellisesti elintärkeää, koska niin mielenterveysongelmat kuin itsemurhariski ovat koholla.
Osallistuin kesällä mielenosoitukseen transoikeuksien puolesta, jossa kuultiin useita transihmisten puheenvuoroja. Kokemuksilla oli selkeä yhteinen nimittäjä: epäluottamus transpolin toimintaan. ”Temppuradaksi” kutsuttu tutkimusjakso on kohtuuttoman pitkä ja perustuu stereotyyppisiin käsityksiin sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja niiden suhteesta. Lisäksi pienikin epäilys mielenterveysongelmista keskeyttää helposti prosessin, mikä on paitsi nurinkurista, myös äärimmäisen vahingollista. Eräs oman arvionsa mukaan masennuksesta kärsivä puhuja kertoi aikovansa pitäytyä yhteydenotosta terveydenhoitoon juuri tästä syystä – kyse on siis hengenvaarallisesta epäkohdasta.
Toisena ryhmänä haluan tässä nostaa rahapeliongelmaiset, joilla on 15-kertainen itsemurhariski muuhun väestöön verrattuna. Tällä hetkellä hidastelemme yhä valtion rahapelimonopoliyhtiö Veikkauksen riittävää sääntelyä, koska pelkäämme tuottojen putoamisen seurauksia. Tällainen lähestymistapa on eettisesti täysin kestämätön, mutta olemme vuosikymmenten varrella hyväksyneet sen luontevaksi keinoksi hyvinvointiyhteiskuntaa tukevan kolmannen sektorin rahoituksessa. Siksi olemmekin jättäneet vihreiden puoluekokoukselle aloitteet rahapeliautomaattien siirrosta erillisiin pelisaleihin pois arkisista ympäristöistä ja Veikkauksen tuottojen tulouttamisesta suoraan valtion budjettiin.
Itsemurhien ehkäisyyn ei ole yhtä hopealuotia, mutta on tärkeää huolehtia niin mielenterveystyön resursseista kuin riittävistä turvaverkoista. Yhdenvertaisuuden edistäminen yhteiskunnan kaikilla sektoreilla vähentää pahoinvointia tehokkaasti. Omassa kotikunnassani Liedossa voisimme ottaa tavoitteeksi sateenkaarikunnaksi ryhtymisen Setan määritelmän mukaisesti.